Yksi terveydenhuollon kehitysaskelista on etävastaanotto, joka on digitalisaation myötä ottanut huimia harppauksia, ja se on paikoin helpottanut myös lääkäreiden työtaakkaa. Etävastaanottoja vieroksuttiin aluksi sekä ammattilaisten, että terveydenhuollon asiakkaiden toimesta, mutta pikkuhiljaa ne ovat vallanneet jalansijaa itselleen.
Etävastaanotoilla oli hidas alku
Etävastaanotoissa pohdittiin alkuun erityisesti sitä, kuinka voidaan taata turvallinen yhteys lääkärin ja potilaan välillä, ja miten varmistutaan esimerkiksi siitä, että henkilökohtaisia tietoja ei päädy ulkopuolisten käsiin. Eri alojen poikkitieteellistä osaamista hyödyntämällä saatiin kuitenkin luotua turvalliset yhteydet ja nykyään erityisesti psykiatrien ja psykologien etävastaanotot kasvattavat jatkuvasti suosiotaan.
Etävastaanotot hyödyttävät monia
Etävastaanotto mahdollisuudesta hyötyvät erityisesti ne, jotka asuvat kaukana julkisista yhteyksistä, tai eivät esimerkiksi liikuntarajoitteisuuden vuoksi pysty poistumaan kotoaan erityisen helposti. Lisäksi ne vähentävät käyttämättömiä aikoja ja tuovat henkilökuntaa paremmin terveydenhuoltoon, sillä fyysiset välimatkat eivät enää ole esteenä. Aiemmin esimerkiksi tiettyjen alojen erikoislääkäreitä on ollut hankala saada töihin pikkupaikkakunnille.
Etävastaanottojen haasteita
Etävastaanotot eivät toimi terveydenhuollossa ilman ongelmia. Yksi suurimmista on se, että monella lääketieteen alalla, kuten esimerkiksi gynekologiassa, hammaslääketieteessä ja neurologiassa potilasta on pakko päästä tutkimaan lähempää ja diagnoosin ei voi päästä pelkän potilaan subjektiivisen kuvailun perusteella. Etävastaanotot tuskin tulevat siis jatkossakaan korvaamaan fyysisiä terveyskeskuksia.
Hoidontarpeen arvio etänä
Etänä tehtävä hoidontarpeen arvio on mahdollista toteuttaa siten, että henkilö täyttää esimerkiksi lähiterveyskeskuksensa kotisivuilla kyselyn omista oireistaan, ja tämän perusteella häneen ollaan yhteydessä ja neuvotaan jatkohoitoon tai varataan aika terveydenhuollon ammattilaiselle. Hoidontarpeen etäarvio onkin ollut varsin toimiva ratkaisu ruuhkautuneisiin ajanvarauksiin ja se on helpottanut erityisesti asiointia terveyskeskuksissa.
Etäarvioinnin haasteet
Etäarvioinnissa, kuten muissakin sähköisissä palveluissa haasteena on muun muassa se, että se vaatii esimerkiksi verkkopankkitunnistautumisen, eikä kaikilla väestöstä välttämättä ole verkkopankkitunnuksia käytössään, mikä puolestaan asettaa osan väestöstä eriarvoiseen asemaan.
Etäarvioinnissa voi olla myös erilaisia tietoliikenneongelmia, joiden seuraksena täytetty lomake ei välttämättä mene läpi. Monet ovat kokeneet myös valmiiden vaihtoehtojen olevan liian suppeita ja omien oireiden kuvailu on heidän mielestään hankalaa. Etäarvion lisäksi tuleekin säilyttää mahdollisuus myös henkilökohtaiseen hoidontarpeen arvioon.